ZESPÓŁ STOPY CUKRZYCOWEJ – PRZYCZYNY I OBJAWY
Zespół stopy cukrzycowej jest jednym z powikłań cukrzycy. To owrzodzenie, zakażenie lub destrukcja tkanek w obrębie struktur stopy, które pojawiają się poniżej kostki. Wynikają one zarówno z uszkodzenia struktur układu nerwowego, jak i naczyń krwionośnych.
Zmiany naczyniowe i nerwowe u chorego na cukrzycę najczęściej przebiegają równolegle. Rzadko jednak dają równo nasilone objawy. Dlatego wyróżniamy dwa główne typy zespołu stopy cukrzycowej w zależności od dominacji zmian. Przy bardziej nasilonych zmianach w obrębie układu nerwowego mówimy o stopie neuropatycznej. W przypadku wyraźniejszych zmian w zakresie naczyń tętniczych mówimy o stopie naczyniowej. Trzecia sytuacja to współistnienie uszkodzenia obydwu komponentów o jednakowym stopniu nasilenia, co określamy jako tzw. stopa mieszana.
W przypadku uszkodzenia układu nerwowego pacjent ma zmniejszone lub nieobecne czucie bólu, temperatury, a także dotyku, skóra jest sucha i łatwo pęka. Zmniejsza się siła mięśni, co powoduje deformację stopy. Dołączają się do tego zmiany w obrębie kości stopy, postępuje ich odwapnienie, tendencja do powolnego procesu ich rozfragmentowywania, w miejscach zwiększonego nacisku na poszczególne partie stopy powstają owrzodzenia. Tej postaci stopy cukrzycowej towarzyszą często nieprzyjemne dolegliwości bólowe o charakterze mrowienia, kłucia, szarpania w nodze, zazwyczaj nasilające się w nocy.
Jeżeli na pierwszy plan wysuwają się zmiany związane z pogorszeniem ukrwienia w obrębie naczyń krwionośnych, stopa staje się zimna. W zaawansowanych stadiach jest sina, chory odczuwa kurcze łydek, zanika owłosienie na stopie. W dalszych etapach w dystalnych częściach stopy (palce, pięta) dochodzi do zaczerwienienia, następnie zmiany zabarwienia na kolor czarnym co oznacza martwicę danej części stopy.